Paastu-uuringud
Soovitavalt tuleb kõik vereanalüüsid teha paastuproovidest.
Söömisjärgselt toimuvad kehas märkimisväärsed muutused, mis mõjutavad vereanalüüsi tulemust. Paastuproovides on välistatud söömisjärgsed muudatused, mis on oluline meditsiiniliste otsuste tegemisel ja patsiendi jälgimisel.
Paastuproovi ettevalmistus:
Hommikul enne vereproovi andmist
- võib juua kuni üks klaas vett
- ei ole soovitav mäluda närimiskummi
- võimaluse korral ravimeid mitte võtta
- mitte süüa (viimane söömine tavamenüü järgi 12 tundi enne vereproovi andmist)
12 tunni jooksul enne vereproovi andmist
- vee joomine on lubatud
- mitte kasutada toidulisandeid
- mitte juua kohvi, teed ja energiajooke
- vältida suitsetamist
24 tunni jooksul enne vereproovi andmist
- mitte juua alkoholi
- loobuda aktiivsest füüsilisest koormusest
Vältimatu paastumine on vajalik järgmiste uuringute teostamisel:
- glükoosi taluvuse proov (GTT, GTTgr)
- laktoosi taluvuse proov (LTT)